Przepisy z przyprawą: PdP-VEGA Korzenna

Golonka po bawarsku

Dodane przez Michał - pon., 31 Lipiec 2023
Aby nasza golonka była miękka, aromatyczna trzeba temu mięsu poświęcić trochę czasu i pracy. Zbyt krótko gotowana, lub pieczona może skutkować tym, że będzie twarda i żylasta. Golonka według tego sprawdzonego przepisu może i wymaga poświęcenia trochę czasu, ale za to rezultat jest tego wart. Wychodzi ona soczysta z chrupiącą skórką, a połączenie wielu przypraw i piwa powodują i gwarantują wyjątkowe doznania smakowe.

Salceson łopatkowy

Dodane przez Przemek - pon., 31 Lipiec 2023
Salceson nie musi się składać tylko z „pozostałości” ze świniobicia. Można zrobić sobie salceson „na bogato” z samego mięsa. Ja akurat wybrałem łopatkę. Równie dobrze może to być karkówka bądź szynka. Łopatka jednak z tego zestawienia jest najtańsza. Wbrew pozorom pracy nie jest aż tak dużo. Raczej trzeba się uzbroić w cierpliwość przy gotowaniu mięsa i parzeniu salcesonu. Efekt końcowy, myślę że jest tego wart.

Ser typu feta - wędzony

Dodane przez Michał - ndz., 26 Luty 2023
Po wędzonych serkach typu włoskiego, przyszła kolej na uwędzenie sera typu Feta. Pracy przy tym jest jeszcze mniej niż przy serkach typu włoskiego, ponieważ nie trzeba przygotowywać solanki – ser typu Feta sam w sobie jest dosyć słony. W smaku bardzo przypominają oscypki, chociaż wydaję mi się że Feta jest jeszcze bardziej słona. Głównie używam jej jako dodatku do sałatek, idealnie komponuje się też ze szpinakiem. Dodanie odpowiedniej posypki, wzmocni i urozmaici smak. Najbardziej tutaj pasują mi przyprawy z grupy Pdp VEGA, ponieważ nie zawierają one soli.

Pieczeń korzenna

Dodane przez Przemek - ndz., 26 Luty 2023
Przygotowywałem niedawno mięso na kiełbasy i stwierdziłem, że po zmieleniu, odłożę sobie trochę, aby upiec go w foremce. Aby mięso po upieczeniu się nie rozsypywało i było zwarte to wbiłem do niego podczas mieszania jajko. Do przyprawienia użyłem przyprawy Pdp Vega korzenna pikantna. Po upieczeniu otrzymałem pyszną pieczeń mięsną o niepowtarzalnym ziołowym smaku z dominacją czosnku i pieprzu..

Chrupiące skrzydełka

Dodane przez Michał - wt., 15 Listopad 2022
Chrupiące skrzydełka w aromatycznej panierce, można przygotować w prosty sposób w domu, wykorzystując do tego np. płatki kukurydziane. Ważne jest aby skrzydełka przeniknęły marynatą, dlatego muszą co najmniej na 2 godziny poleżeć w lodówce. Takie danie podaję z przyprawionymi, zapiekanymi ziemniakami…palce lizać!

Kiełbasa grilowa z oliwkami i serem

Dodane przez Michał - sob., 30 Kwiecień 2022
Kiełbaski na grilla, muszą być zwięzłe a farsz nie może rozpadać się i kruszyć. Dlatego od dłuższego czasu, część tłustego mięsa mielę na mniejszym sitku, a następnie długo wyrabiam. Ta kiełbaska, powstała poniekąd z przypadku, gdy została mi wędlina z prasowanki, właśnie z takimi dodatkami. Grube plastry przysmażyłem na grillu, co okazało się strzałem w dziesiątkę. 

Golonka

Dodane przez Michał - wt., 28 Wrzesień 2021
Czasem nachodzi  mnie chęć na zjedzenie solidnej porcji mięsa, które nie koniecznie jest zgodne z zaleceniami dietetycznymi. Golonka - pyszna , soczysta, z przypieczoną skórką w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty, kminkowego pieczywa i świeżo startego chrzanu lub musztardy. Najbardziej smakuje mi  peklowana  przez co najmniej 24 godziny, pieczona z dodatkiem aromatycznych przypraw. Niestety  nie należy do dietetycznych mięs dlatego rzadko gości na mym stole. 

Korzenna wędzona

Dodane przez Przemek - czw., 30 Styczeń 2020
Przyprawę korzenną często używam w kuchni i w ramach eksperymentu postanowiłem użyć jej do przyprawienia kiełbasy. Aby wzmocnić nieco smak dodałem dosyć pikantnej przyprawy Turbo Smak An. Lekko czosnkowy smak z przyprawy korzennej w połączeniu z wyrazistym „pieprznym” charakterem Turbo Smak An dało bardzo dobry smak, godny powtórzenia.

Wędlina o smaku pizzy

Dodane przez Michał - śr., 06 Marzec 2019
Dzięki temu, że mam w domu szynkowar, mogę w szybki i prosty sposób przygotować sobie wędlinę taką, na jaką akurat mam smak. Nie muszę się zbytnio wysilać i tak naprawdę wystarczy mieć pod ręką trochę mięsa, ulubione dodatki oraz dobrej jakości przyprawy. Przyszła mi chęć na trochę nietypową wędlinę o smaku pizzy. Na szczęście miałem na półce gotowe i sprawdzone mieszanki przypraw, które dodaję do domowej pizzy i na nich właśnie oparłem swój pomysł. Wędlinka wyszła niebagatelna, z wieloma dodatkami, bardzo aromatyczna i pachnąca ziołami prowansalskimi. 

Królik w świeżych ziołach

Dodane przez Przemek - pt., 04 Styczeń 2019
Coraz trudniej wykombinować coś ciekawego i "innego" na niedzielny obiad. Tym razem postanowiłem przyrządzić królika w świeżych ziołach i warzywach prosto z ogródka. Świeży tymianek, bazylia, lubczyk, pietruszka i marchewka nadały mięsu z królika niesamowity aromat i smak. Bez porównania lepszy niż przy zastosowaniu suszonych ziół ze sklepu. Dodatkowo do doprawienia użyłem Pdp Red-Spice pikantny oraz Pdp Vega Korzenna pikantna. Wszystko to złożyło się na pyszny niedzielny obiad, który wszystkim smakował.